El massís granític del Neuvielle ofereix cims de més de 3000 metres, parets granítiques pels amants de l'escalada, arestes ideil·liques i per la seva situació un mirador privilegiat de cims veïns.
La idea era la de fer un parell de tres mils, el Neouvielle de 3091 metres que dona nom al massís, i el Turon de Neouvielle de 3035 metres.
Per accedir al cim d'aquest dos gegants es pot fer des de dos punts diferents, o bé des del refugi de la Glere a 2150 metres (opció que vam escollir nosaltres) o bé des del parquin del Llac d'Aubert a 2148 metres. Per aquesta última opció una carretera ens porta fins al mateix llac, però la carretera no és oberta fins al juny ja que a l'epoca d'innivació és escombrada pels allaus.
El refugi de La Glere està situat en un turonet per sobre del llac de la Glere a 2150 metres. És un refugi guardat molt confortable de tres plantes. El camí per arribar-hi comença a l'estació d'esqui de Lienz ( a 1500 m.) prop del poble de Barges on arribarem des del port del Tourmalet o des de Lourdes. A l'hivern la cerretera del Tourmalet és tancada per la neu, un botiguer ens va dir que hi havia acumulat set metres...
A prop de l'estació d'esqui, quan trobem el primer remuntador, surt un camí que s'enfila cap a la vall en direcció a "les cabanes de la Crouzille" on agafarem la pista que duu fins al refugi. La pista quan no hi ha neu es pot remuntar un bon tros en cotxe.
La vessant est de la vall està totalment escombrada per les allaus !! cal anar ben be pel fons de la vall per despres remuntar al refugi per la zona boscosa.
TURON DE NÉOUVIELLE 3.035 M
Des del refugi el cim del Turon de Neouvielle s'entreveu llunyà en mig d'ones de neu. L'ascenció cap al cim es talment com navegar entre les ones, doncs pujarem i baixarem monticles. L'entorn inmmillorable, i el silènci ... no se sent.
Sortirem des del refugi (2150 mts.) en direcció sur franquejant una espècie d'aresta que conformen una sèrie de turonets en direcció al "LAC DE MAIL".
Un cop al llc i com aquest és gelat ens permetrà atravessar-lo resseguint la lína de llacs que conformen per ordre d'ascenció el Lac de la manche, Lac estelat inferior i el Lac estelat superior.
En aquest últim es veu una canal estreta peròi de poca pendent anomenada COUME ESTRETE. Aquesta canal exposada als allaus (Cal anar d'hora) ens dirigeix cap a les pales que pujen al COL DE COUME ESTRETE (2767 mts) . Aqui cambiem de direcció per anar a buscar les pales somitals que sense dificultat ens duen al cim del TURON DE NEOUVIELLE a 3035 mts.
Quan treiem el cap pel cim s'ens mostra imponent la cara Nord del PIC LONG i el PIC DE CARBOUNOSE tresmils veins del cim que acabem d'ascendir. El llac de cap long és a tocar a igual que la coneguda aresta dels tres consellers, i és que aquesta zona hi ha feina per estona, tant a l'estiu com a l'hivern.
El descens el realitzem per un altre loc fent així una circular.
Baixarem del cim en direcció Nord per anar a buscar un estret que dona accés la glacera de Maniportet (jo no la vaig veure, estaria sota la neu..), anirem baixant per pendents suaus en direcció al LAC BLEU des d¡on es pot observar una millor prespectiva de la "breche de chausenque", petita canaleta de 45º que demà haurem de remuntar per fer el Neouvielle.
El descens és lògic, cal anar reseguint el camí que l'aigua ha ant fent al fons de la vall de llac en llac, fins arribar al llac de la GLERE (2100 mts).
Si fem aquest descens gairebé no hurem de remar ni remuntar res, si haguessim tornat pel camí de pujada hauriem d'haver remuntat més d'un turonet.
NÉOUVIELLE 3.091 M
El pic de Néouvielle des de la Galre és força complert, bon entorn, una pala de 35/40º, una canal de 45º, una glacera i una aresta final de II amb un bon pati... de tot ! i sense oblidar les vistes, els Astazu i el massís del Mont Perdut, la Brecha de Roland, el Pic Long, Gavarnie, els Vignemale....
Per a l'ascensió es fa un primer tros, fins al Lac det Mail pel mateix itinerari que vam fer per anar al Turon de Neouvielle. Un cop al Lac det Mail, passarem entre aquest i el Lac de la Mourele pujant en direcció a la breche de la chausenque per sota de la Cresta de l'espase. Hi trobarem les traces del descens del dia anterior. Anirem pujant fins al peu d'un petit llac sense nom on hi ha un mur de gel impresionant. Un cop aquí podem accedir al petit plató que hi ha al peu de la breche chausenque per una pala força inclinada o donar més volta buscant pales més suaus.... nosalres pel dret.
Vam fer la mitat de la canal amb esquis i a meitat, on es fa un pel més estreta i donat que la neu era força gelada ens vam treure els esquis per pujar un tros a peu, no van caldre els crampons.
Un cop dalt de la Breche (2790 mts) baixarem per anar a buscar la Galcera del Neouvielle que remontarem fins a l'aresta NO que ens durà per unes pales espectaculars fins al peu mateix del cim. Per arribar-hi caldra crestejar un petit tros de roca.
El cim es força petit i queda penjat a les valls que el formen.
El descens el farem pel mateix itinerari de pujada. Caldra remontar fins a la Breche de Chausenque, baixarem la canal esquiant i baixarem fins al llac de la Glere per mateix lloc que el primer dia, o sigui, resseguint els llacs pel camí més evident.
Un lloc per tronar-hi !
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada