13 d’agost 2007

Reequipament via XELO-BAM Roca Narieda Nord.





La via Xelo-Bam recorre l'esperó de la cara nord de Roca Narieda.
Oberta el 1986 pel Marcel Lavaquiol i per Benjami Audet, el mateix Marcel creia convenient renovar una mica l'equipament originari, tot reforçant les reunions. La feina ha estat duta a terme pel mateix Marcel, amb l'ajuda d'en Josep Maria, en Ramon, en Xavi i servidor.
Principalment s'han renovat totes les reunions ( la R6 no, ja que es fa en un arbre), s'ha netejat el recorregut de vegetació i pedres, s'ha fet caure més dun bloc inestable. També s'ha substituit vells pitons per parabolts.
Tot i aixó encara es fanecessàri portar tascons i friends per protegir algún pas(sobretot el vuité llarg que discorre per una fisura-xemeneia on només hi ha dos pitons vells).
Normalment ja passa, que quan es posa ferro nou a una via no és del gust de tothom, però esperem que amb aquest nou look aquesta via sigui disfrutada per més gent.
Com és habitual adjunto el reportatge gràfic de la feina feta.





















Cadena on deixarem el cotxe. Panoràmica de roca narieda des d'organyà.


















Des de la pista s'aganfa un corriol que ens porta a la base de l'esperó. Santa Fe.















Macel obrint el primer llarg. Noves reunions.
















En Josep Maria posant un parabolt al L1. En Ramon i en Marcel fent la segona tirada.




















Taladrant la paret.
















Vista de la R1 des de la R2. En Marcel sortint de la R2.














En Ramon fent la tercera tirada.
Vista de l'esperó, si us hi fixeu es pot veure al Marcel pujar sobre del gendarme del quart llarg.

















En Marcel a la quarta tirada (el bloc que es veu una mica per sobre seu es va fer caure).
Tot sortint de la R3.



















La R4 es fa al mateix esperó.
El Josep Maria a la R5, per sobre seu les plaques de la sisena tirada.
















En Josep Maria i en Marcel pujant el sisé llarg.
Situació de la R7.















En Josep Maria obrint el vuité llarg, una fisura que haurem de protegir nosaltres.
La novena tirada, que superarem amb estreps (qui vulgui pot mirar de fer-ho en lliure, ja dirà quin grau surt).















Superant el nové llarg.
En Marcel fent un rappel.



















Els artistes al cim de Roca Narieda.
Baixant per la pista amb l'esperó al fons.




21 comentaris:

ramon ha dit...

Ignacio............

Menudo post que te has currao....
de aqui al premi de les Lletres Catalanes jejejejeje..
Ei conyetes a part molt bé.
Molt xules les fotos i la resenya.

Llorenç ha dit...

ep!!! felicitats per la piada!je je je!!
ara potser si que m'hi aventuraré! sempre m'havia mirat aquest espero i ara crec que ja puc anar a pujar-hi!!

gracies per la feina ben feta!

felicitats!

Llorenç ha dit...

una pregunta....la fisura de 6a cal equipar-la, però es un/s passos de 6a o es tota la fisura?
gracies!

Ignasi ha dit...

No, no és pas tota la fisura de 6a. Només sortir de la reunió et trobaràs amb una fisura ample (gairebé pots encastar-te com a una xemeneia) on aniras autoprotegint-te amb friends (és molt generosa i permet equipar-la bé). La fisura deu tenir uns 10 metres i al mig trobes dos pitonets que en cas d'apuro pots fer Aº, jeje ... enseguida per la verticalitat i passa a ser un esperonet. El 6a és més de coco pel fet de tenir que autoprotegir que per la dificultat de l'escalada.
Tot i aixó encara estem teballant amb la ressenya, per tant aneu a grimpar-hi així ens dius la teva opinió i si cal ferem les modificacions convenients.
Ausiau.

Gatsaule ha dit...

No dubtis ni un moment que aquest mateix any et podré donar l'opinió de com la trobo. Feia temps que estava pendent que acabéssiu la feina.

Enhorabona per la currada !

Llorenç ha dit...

Bones, definitivament, demà ens hi apropem!
L'aproximació deu ser mes o menys evident no? es que no he trobat gaire informació...sols per les fotos teves, i el descens....vas direcció est, sud-est a buscar la pista que et retorna a la cara nord? suposo que deu estar fitat no?

Be, gracies!!! espero que tot vagi be i ja us direm quelcom!

Ignasi ha dit...

A veure si t'ho se explicar bé.
L'aproximació cap problema: depenent d'on vinguis tens dos opcions, 1) si vens des de coll de nargó direcció organyà, abans d'arribar a aquesta última hi ha un trencall (pont que atravessa el riu) que et desvia cap a Sant Llorenç de morunys i cap a FIGOLS, vos ha d'anar cap a figols.
2) si vens des de la Seu, a l'arribar a organya ja dins del poble hi ha un desviament que hi posa "FIGOLS", entraras per dins del poble, faras una ziga zaga atrabessaras el riu per un pont curios, arribarás a figols i continuaras per la mateixa carretereta.
Roca narieda ja es veu.
A aquesta carretera que es paral·lela al riu segre hi ha una pista que s'agafa (mirant de cara la paret) a l'esquerra de la mateixa. És una pista que en diagonal s'en va cap a peu de paret, Tot just agafar-la hi ha una petita bassa i caps de fruiters.
A Aquest pista heu de deixar el cotxe a la cadena, continuar per la mateixa, passareu pel peu d'un petit contrafort, i quan estigueu a sobre d'aquest despres d'una ziga zaga hi ha el corriol que horitzontalmet va a peu de l'esperó (esta força trepitxat).

La tornada es mes complicada, amb la paret a l'esquena heu de pujar per una mena de tartera petita dirigint-vos cap a l'esquerra fins al coll on hi ha uns prats. Ja a la collada heu d'anar cap a una bauada (també a l'esquerre) on hi ha unes feixes i un bosc de pi que queda ensotat, per el bosquet aquest hi ha restes d'un cami de carro, que heu d'intentar resseguir sempre en direcció a l'esquerra. Quan ja porteu fo´ça estona bordejant la paret veureu un petit pany de paret gris que ressalta, bé doncs heu d'anar bordejant per la base d'aquest fins que hi trobeu un cami amb fites que tot fent zigazagues va baixant fins arribar a un bosc de pins on als pins hi ha pintades unes fites taronges. Baixant trobareu la pista d'aproximació.

La veritat que ens va costar trobar el camí bó i això que anavem amb el marcel que ell s'ho coneixia, però ja sabeu que amb intuició i prudència s'arriba a tot arreu.
Sort !!

Ignasi ha dit...

Millor serà que pinti un mapa i el pengi, jejeje

Llorenç ha dit...

Bones!!!!
finalment vam fer la via el dissabte!!
quina feinada de neteja de paret!

Els graus, al nostre paré son prou acertats tot i que alguns passos aillats, podien semblar mes de V+ si no trobaves el canto bo! En el tercer llarg, l'entrada, i un pas de placa mes amnut, (on hiha un clau vell i a la seva dreta un paravolt) i surts cap a la dreta, era complicadillo!

La placa del 5 llarg molt maca, i el diedre de 6a per equipar molt xulo! no se si es 6a o no, però just abans del clau es posa molt tonto i fa una mica de yuyu el clau!

Aixó si, hi ha trams de roca mes trencada que trenquen la continuitat d'alguns llags, i cal que es repetixi mes la via! encara hem trobat pols sota els paravolts i cal que plogui per netejar les restes de la neteja de la paret!
ep!!! gracies per respectar algunes de les sabines! donen vidilla en alguns dels llargs, i faciliten alguns passos!

El descens....no vam poder llegir la teva explicació...i vam aplicar el sentit comú, i vam trobar aquest camí que indiques, sembla un camí de mules ja que baixa molt planer fins gairebé el camí fitat amb pintura taronja!

Felicitats per la feina! vam poder disfrutar d'una bona via en un lloc expectacular!
Quan pugui penjo el nostre relat!

Ignasi ha dit...

Donc sort que no vas poder llegir la meva "explicació" del camí, l'arribeu a llegir i segur que us perdeu.

Xavi ha dit...

Hola Ignasi, molt currat l'article. Ja tinc ganes d'anar a repetir-la sense tota la "ferralla". A veure si trobo un dia per escapar-m'hi.
Adéu.

Gatsaule ha dit...

Hola Ignasi, tu que ets de la zona i segur que deus haver escalat a la Balma d'Arcalís, pots mirar la meva piada per veure si vaig encertar la via o si em vaig emmerdar en alguna altra ? A tot arreu diu que només hi ha una via, però em sorprèn que la roca sigui tan trencadissa (quan tothom diu el contrari) i que en comptes de parabolts hi hagi espits.

Gràcies i fins aviat.

Gatsaule ha dit...

Ara ja tinc clar que em vaig equivocar. Si saps quina via vaig fer, ja ho diràs.

Anònim ha dit...

bones i felicitats per la via i la feinada que us heu fotut, aquestta setmana vam anar a buscar-hi la sombra una estona.

la via es bona i degueix un esperó evident.
Amb bona roca, molt d'inox i horari fletx aper ser 400m.

Com ja has dit la feina no pot ser de l'agrat de tothom, i aixi és. Vam flipar una mica amb la de sabines que vau trinxar per deixar-ho mes net, i la de blocs q devieu fer caure.
ES un nou sector friki o k? serà narieda com el roc den sola al final?

Be, despres d'incordiar un mica (es la meva opinio), només em keda felicitar-vos la feina i l'esforç i agrair-vos el fet de publicar-ho, segurament sense requipament mai hagues anat a fer-la, per falta de coneixer-la.

salut i tàpia

Anònim ha dit...

vam fer la via en gairebé 5h, fent servir alien groc i vermell i camalot verd i roig.
L1 i L2, 60-62m; L3 35m, L4 i L5, 65m, L6 i L7 uns 80m, ensamble comode; L8 el 6a son uns 15m; i L9 uns 20m d'Ae (sortirà 7a o aixi, tot i que no el vaig encadenar, hi ha alguna tibadeta de regletes i pinçes q costen de d'intuir a vista, ho vaig deixar magnesiadisim, era el dia mes caloros de l'estiu, disculpeu l'empastifada!!!. L11 i L12 ensamble fins al cim, logic i fàcil.

natros no vam trobar citat cami de baixada, iamb l'engorilada va acabar baixant per la canal qu hi ha mes a l'esquerra mirant la paret desde baix. un fracas de 1h perduda

la vam repetir amb el Van de Kornellá.

salut i tapia de nou.

Ignasi ha dit...

Gatsaule:
No he estat mai a la bauma d'arcalis, pe`rò miraré de preguntar si algú hi ha estat i si coneix les vies. si aconsegueixo la informació ja miraré de ferte-la arribar.

Ramon solsoclimb:
La veritat es que es dificil deixar les coses a gust de tothom, durant tot el reequipament sorgia aquests dilemes, cal treure aixor, cal posar alló... però noi s'ha intentat fer-ho lo millor. Per cert algunes de les sabines es per evitar problemes tipus "empalamiento" així com desgarros anales severos.. jeje
I felicitats per probar L9 en lliure.. si vas un tercer cop i el treus ja diras quin grau surt.

Ignasi ha dit...

Gatsaule: tens informació de la bauma d'arcalis, com no podia ser d'una altra manera al blog de l'alt Urgell.

Anònim ha dit...

si hi vaig sera el segon cop, no el tercer, i ja procuraré d k m toki el llarg un questio a mi i aixi li foto l'atxasu directe.
no recriminava res de la feina, tot al contrari,, crec que heu fet un bon treball, pero al meu gust no hagues tocat els blocs i hagues tret alguna branca per evitar enganxes de corda, mes k x desgarres anals, ¿no?

com q heu dixat anelles a les R's en una via com aquesta?
es per propaganda rollo: "R INOX CON ANILLAS EN TODA LA VIA" o be per quan la arreglaveu poder rapelar millor?

SALUT, TAPIA I BONES RESTAURACIONS

Ignasi ha dit...

Material cedit per la FEEC...

Xavi ha dit...

Vem fer la XELO-BAM i us veu fer un currada d'agrair, no m'imagino com seria aquesta via abans del reequipament :P Encara queda roca inestable a partir del llarg d'Ae pero al ser els llargs més fàcils no complica molt la via.

Gracies per la feina feta!!

fragonetapower ha dit...

Ei Ignasi! Res, que ahir vem fer la Xelo-Bam (en una jornada de tueste al sol.. temperatures rècord, per allà dalt?) i volia agrair-vos la feina de re-equipament!
Crec que ha quedat una via de cara nord més amable i accessible, que amb una mica de compte es deixa fer bé i no té masses secrets ni punyalades traperes.
Sí que trobo que es podrien afinar més els graus de la ressenya, però realment a mi mateixa ja em costaria lo seu.
També volia aplaudir el fet que hi hagi anelles a les Rs, l'imprevist mai el pots preveure, valgui la redundància.
Tant de bo hagués llegit sobre els blocs fets caure abans de fer-la perquè tal com pujava i anava veient els forats, pensava "al tantooo..". No sé per què em semblaven caiguts prou recents.
En definitiva que gràcies per la feinada i que seguiu així!