29 d’octubre 2008

Ferrada Michelli STROBEL- DOLOMITES


Aquesta ferrada va ser creada el 1964 en memòria de Michelli Albino Strobel, guia de muntanya mort en una caiguda.
La ferrada Strobel puja fins a la Punta Fiames de 2240 mts. al monte pomaganon molt aprop de la població de Cortina d'Ampezzo. D'orientació sud salva un desnivell de mil metres arribant a la cota 2240, amb un tram de ferrada de 600 metres.

Al mapa 03 de TABACCO hi trobem l'itinerari aproximat així com els camins d'aproximació i baixada.

Em d'anar fins al "Albergo di Fiammes" a 1290 metres.on hi deixarem el cotxe. A l'altra banda de la carretera clavat a un arbre hi ha un indicador on mostra l'inici del sender 208. A mida que l'anem seguint ens va indicant l'itinerari fins al peu de la via ferrada.


El sender que primer creua un bonic bosc per una antiga linia de ferrocarril (amb estacions conservades) de seguida ens porta a la falda de les parets i amb forta pendent per unes tarteres despres de superar uns 400 metres de desnivell ens fa arribar a peu de paret on hi trobem una placa en record de Michielli Albino Strobel.


Un cop a la base de la paret, mirant a la placa ens em de dirigir cap a la dreta per una feixa que bordeja la paret. Aquí és recomanable d'anar amb el casc col·locat doncs de dalt es desprenen pedres !! Despres d'uns metres trobarem el cable que s'enfila paret amunt, cal vigilar de no passar-lo de llarg, hi ha fites que indiquen aquest punt.

















La ferrada puja en diagonal a l'esquerra entre unes canals, on tan sols hi ha el cable instal·lat sense preses artificials, per passols fàcils entre el III i IV grau.


























Arribarem a un collet on trobarem els primers esglaons i claus que ens ajudaran a progressar. a mida que anem pujant hi ha trams en que no hi ha cable i haurem de caminar fins retrobar-lo. Continuarem fins trobar un collet amb bones vistes i on veiem que la ferrada continua per una escal de ferro tipus "maximo riesgo".
























Al Costat de l'escala hi baixava una petita cascada d'aigua, on podies fer una dutxa ràpida, però on la roca està una mica relliscosa.

Un cop sortim de l'escala continuem pels cables i graons, algun tram de caminadeta fis arribar a dalt de l'esperó de la punta Fiammes. Per arribar al cim cal pujar una mica fins trobar una creu, sota de la qual hi ha un llibre de PIADES.

Des de la punta Fiammes bordejarem per cara nord en sentit est per buscar el descens. Nosaltres varem trobar neu.

El descens comença al "Forcheta del Pomagagnon" coll d'on agafarem una canal on els més temeraris disfrutaran d'una divertida baixada esquiant entre les pedres.

Al final de la Canal anirem a buscar el sender núm. 208 i per l'antiga via ferroviaria tornarem al cotxe despres d'una bonica jornada, per anar a fer un "caputxino i un gelatto" a Cortina d'Ampezzo.